Macaristan Budapest Business School (BBS)’un koordinatörü olduğu “ETDTFA – Education and Training Development for the Treatment of Food Allergies Projesi”nin, ilk çalıştayı ve ikinci proje toplantısı, 26-27 Ekim 2023’te, Portekiz Portucalense Üniversitesi (UPT) ev sahipliğinde gerçekleşti.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden, Bilim Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yavuz, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğretim Üyesi Havvanur Yoldaş İlktaç ve Dr. Öğretim Üyesi Burcu Aksoy Canyolu proje yürütücüleri olarak, çalıştaya ve proje toplantısına katılım sağladı.
UPT ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayda, proje ortakları ile HoReCa sektörü yöneticileri ile alanında uzman katılımcılar yerini aldı. Çalıştayda, HoRECa sektörü yöneticileri, uzmanlar ve proje ortakları çalışma gruplarına ayrılarak, yiyecek içecek hizmetlerinde gıda alerjileriyle ilgili özel gereksinimler konusunda zorlukları ve çözüm önerilerini tartıştı, bilgi ve tecrübe aktarımı gerçekleşti. Çalıştayın devamında Ibersol Group-Portekiz’e ait yiyecek-içecek hizmetleri işletmelerine saha gezisi düzenlenerek, gıda alerjenlerine yönelik özel üretim ve servis koşulları gözlemlendi, bilgi edinildi.
Proje ortakları toplantısında “Gıda Alerjileri Alanında Ulusal Yasal Düzenlemeler ve İyi Uygulamalar” konusundaki tamamlanan araştırma sonuçları ve raporlar, proje ortağı araştırmacılar tarafından sunuldu. Avrupa Birliği'nin yasal çerçevesi ile proje ortağı ülkelerin mevzuatları arasındaki farklılıklar değerlendirildi, tartışıldı ve HoReCa sektöründeki işletmelerde gıda alerjenleri yönetimi alanındaki iyi uygulama örnekleri aktarıldı.
Projenin, ikinci çalıştayı ve proje toplantısı 2-3 Mayıs 2024’de, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ev sahipliğinde, İstanbul’da gerçekleştirilecektir.